Jump to content

Gyakori baba betegségek I.

2015. 07. 16. 20:19

Nyugodtnak maradni, amikor a baba nem az - minden anyának kihívást jelent. Tudd meg, melyek a gyermek betegségek jelei és hogyan kezeld ezeket.

Hasmenés:
A hasmenés az egyik leggyakoribb gyerekkori betegség. Okai lehetnek: fertőzés, étel allergia vagy túl sok gyümölcslé. Amíg a hasmenése elmúlik, tartsd otthon a gyereket és biztosítsd a megfelelő hidratálást. Semmiképp se adj neki tejtermékeket, magas rost tartalmú és zsíros ételeket. Ha a csecsemő kisebb, mint 6 hónap és olyan tüneteket produkál, mint a hányás, 38 C fok feletti láz, véres vagy fekete széklet vagy hasfájás és nincs jobban 24 órán belül, hívd fel a gyermekorvost.

Láz:
Az újszülöttek esetében már egy kisebb hőemelkedés is komoly fertőzést jelezhet. Ha a babád 3-6 hónap közötti és a végbélben mért testhőmérséklete 38 Celsius fok vagy annál magasabb, azonnal hívj orvost. Figyeld meg, gyermeked jelzéseit: fülfájás, köhögés, letargia, kiütés, hányás vagy hasmenés. Nyugtasd meg a babát folyadékkal, langyos fürdővel és könnyű ruhákkal. Orvosodtól mindenképp kérj segítséget, hogyan tudnád biztonságosan enyhíteni a lázat.

Szorulás:
Egyes gyerekek naponta többször is szellentenek, míg mások esetében napok telnek el a bélmozgások között. Ne aggódj, ha gyermekednek nem megy olyan gyakran, mint azt elvárnád. Az igazi szorulás az, amikor a széklet kemény és fájdalmas. Az orvosod javasolhatja, hogy itass vele több vizet vagy szilvalét. Ha így mégsem múlik el és egyéb tünetek is megjelennek, mint a hasi fájdalom és a hányás, azonnal keresd fel az orvost.

Kiütések:
A babáknak érzékeny bőrük van. Számos fajta kiütés létezik: apró fehértől kezdve piros, száraz foltokig. Hogy elkerüld a pelenka okozta kiütéseket, cseréld ki gyakran a baba pelusát és minden alkalommal kend be védő kenőccsel. Ha ekcéma jelentkezne, kerüld el az erős szappanokat és tartsd hidratálva a bőrt. A kiütések zöme nem komoly, azonban ha a kiütés fájdalommal jár és felhólyagzik, azonnal fordulj orvoshoz.

Köhögés:
A babák többféleképpen köhögnek. A fókaszerű köhécselés torokgyulladásra utalhat. Ha a köhögés mellé láz is járul, valószínűleg megfázás áll a háttérben, azonban a magasabb láz már tüdőgyulladást is jelezhet. Zihálás és köhögés kettősét okozhatja asztma vagy fertőzés. A szamárköhögés könnyen felismerhető jellegzetes hangjáról. Egy párásító berendezés és a folyadékok enyhíthetik a tüneteket. 4 év alatti gyermekek számára semmiképp se adj köhögés elleni gyógyszereket.