Jump to content

Hosszú út a szülésig, avagy a vajúdás

2022. 05. 05. 19:00

Még a tapasztalattal nem rendelkező nők is tudják, hogy a szülés fáj. Csupán abban reménykednek, hogy a vajúdás nem húzódik el túlságosan sokáig.

Könnyű szülést! Kapják általában útravalóul azok a kismamák, akik a kiírt dátumhoz közelítenek. Minden várandós nő erre vágyik. Aki még nem szült, az azért, mert nem tudja, hogy mi és milyen fájdalom vár rá. Aki pedig már szült, az azért.

Az aktívan dolgozó nők java része az utolsó hónapot már azzal tölti ideális esetben, hogy testileg, lelkileg is felkészüljön a szülésre, az anyaságra. Mert a szülés nemcsak a testi változásokról és traumáról szól, hanem lelki vonulata is van. De még milyen!

Jelentősége van a múltnak, a gyermekkornak, a családi viszonyoknak, sztereotípiáknak, szokásoknak, amelyek befolyásolhatják a szülés lélektani hatásait.

A hosszú vajúdás nemcsak a testi adottságok miatt húzódik el, hanem annak lelki lenyomata is lehet. A múltban történt, fel nem dolgozott események munkálkodhatnak annyira háttérben és tudat alatt, hogy befolyással lehet még a baba születési körülményeire is. Lehet ez rossz gyermekkor, nem megfelelő szülői hozzáállás, egy szeretett személy elhalálozása, bántalmazás, vetélés, abortusz, egy korábbi nehéz szülés, vagy a szüléssel kapcsolatos rémísztő történetek.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pixabay)