Jump to content

Szülőnek lenni = alvásmegvonás

2019. 12. 12. 19:00

Mennyire utáltuk, amikor a játéktól felhevülve arra kértek a szüleink, hogy feküdjünk le aludni, mert az alvás fontos. Szülőként mit nem adnánk, hogy valaki erre kérjen minket?!

 

A kamaszokat nevelő szülők már azt is megtapasztalhatják, hogy ki sem lehet robbantani az ágyukból gyermekeiket. Nem úgy egy újszülött esetében. Szülőnek lenni ugyanis kétségtelenül nehéz lenni.

Sok első gyermekét váró szülőpárosnak mondják azt, hogy addig aludjanak, amíg csak tudnak, mert a baba megszületése után jó ideig erre nem lesz lehetőségük. Még ha el is fogadják a tanácsokat, csak akkor nyernek értelmet ezek a tanácsok, amikor már a gyakorlatban is tapasztalják, hogy mivel jár szülőnek lenni.

Újfajta napi rutinok bevezetésével jár a gyermekvállalás. Az első gyermeküket vállaló családok számára minden új, így talán akkor találják magukat szemben igazán a kialvatlansággal, amikor világra jön az első csöppség. De még a rutinosabb szülők is megtapasztalhatják a kialvatlanságot, mert minden gyerkőc egészen más.

Még a jó alvó, nem hasfájós csöppségekhez is fel kell kelni éjszakánként, hiszen az etetések miatt ez fontos. A rossz alvó és a hasfájástól szenvedő kicsik esetében ez pedig fokozottan igaz.

Kutatásokkal azt bizonyították, hogy a frissen szülővé vált emberek nemcsak nyúzottnak és fáradtnak tűnnek, hanem valójában is azok, hiszen a gyermekvállalás előtti életükhöz viszonyítva sokkal kevesebbet tudnak aludni.

Az addigi napi 7-9 órás alvás helyett csak töredékét alusszák át, és azt sem egybefüggően, hanem az etetés és/vagy babasírás félbeszakításával. A kutatásokból az derül ki, hogy a frissen szülővé váltak több, mint száz percet veszítenek minden este a pihentető alvásukból. Ez egyértelműen meglátszik fizikumukon és természetesen kihat mentális egészségükre is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: babasoldal.co.hu | képek: pixabay.com)