Jump to content

Létezik boldogság fogzás ideje alatt is

2019. 05. 07. 10:19

A kismamák mindegyike várja, hogy végre megláthassa ki az, aki hónapokon keresztül kibérelte a méhüket. A várandósság is csodás, de a kisbabánk születésével egy új élet kezdődik.

Nemcsak a baba számára, hanem felnőttként is egy újabb, az életünk végéig tartó szerepbe csöppenünk bele. Majdnem minden nő titkolt vagy nem titkolt vágya az anyaság, belénk is van kódolva, de senki nem tudja biztosan, hogy mi vár rá első gyermeke születése után.

Míg sok felnőttnek okoz gondot a foghiány, annak pótlása, addig a kicsi gyerekek éppen a fognövekedéssel küzdenek meg életük első időszakában. Csak nagyon kevés baba születik már egy-két kibújt tejfogacskával. Habár a tejfogak növekedése már magzati korban elkezdődik, azok csak akkor bukkannak elő az ínyből, ha mind a korona, mind pedig a gyökér is érett arra, hogy áttörjék. Azt az időszakot, amikor a fogacskák még nem látszanak, de már a szájüreg felé kezdenek nőni, fogzásnak nevezzük. A kisbabák tejfogainak növekedése a szemnek talán még láthatatlan, de a babák számára ez az íny feszítésével járó kellemetlen érzés, amely viselkedésükben is kifejeződhet. Nagyjából fél éves kor körül (kinél korábban, kinél később) jelennek meg az első kis fogak, és nagyjából két éves korig tart amíg kibújuk az összes tejfog.

Többféle jele lehet annak, hogy a tejfogak már előbújásra érett állapotban vannak. Előfordul, hogy a kicsi nyűgösebb az átlagosnál. Sok szülő azonnal a fogzásra gondol. De ha ennek nincs látható és érezhető jele, akkor hajlamosabbak arra fogni, hogy egyéb okok miatt (rossz alvás, hasfájás stb.) érzi magát kényelmetlenebbül a pici. Pedig mégiscsak lehet, hogy a tejfogak állnak a sok sírás hátterében. A fogzó baba esetében az éjszakai alvás nyugtalanabb lehet, a napirend felborulhat, gyakran odakaphat a füléhez, jelentkezhet vizes orrfolyás, hígabb székletürítés és akár láz is.

Sokkal árulkodóbb az, ha a kicsi nyálképződése nagyobb mértékű, az íny duzzadt, gyulladt. Ilyenkor szemmel láthatóan készülődnek a kis fogacskák. Ha szájába veszi a kisbaba a kezecskéit, rágja a játékokat, akkor így próbálja enyhíteni azt a kellemetlen bizsergést, amellyel az íny áttörése jár.

Még a baba gondozásban járatlanabb szülők is tudják, hogy a fogzás kínjainak enyhítésére többféle lehetőség van. A legáltalánosabban használtak a rágókák, amelyek úgy néznek ki, mintha játékok lennének, színesek, figyelemfelkeltőek, de valójában a fogak áttörését segíthetik leginkább, mert kellemesen dörzsölik a fogínyt.

A fogzó babákat és szüleiket nem hagyják segítség nélkül, így többféle termék található a patikák kínálatai között. Az Anaftin® Baby Fogínygél pontosan azt célozza meg, hogy a fogzás fájdalmait, kellemetlenségeit enyhítse. A fogzási fájdalmat enyhítő fogínygél segíteni kíván a babán, használata pedig egyszerű a szülők számára. Természetes összetevői révén csökkenti az érintett területek fájdalmát és pirosságát. Az applikátoron található puha szilikonszálak finoman masszírozzák az ínyt, ezáltal enyhítik a fogzással járó kellemetlen érzést és egyéb tüneteket.

(Forrás: szerkesztőség)